Brasil Pack Trends 2020

BrasilPackTrends2020 170 qual idade & novas tecnologias FIGURA 6.33 Exemplo de material para acolchoamento com apelo sustentável Dentre os biopolímeros, além dos materiais ce- lulósicos, o poli(ácido láctico) – PLA, polímeros à base de amido e o Polietileno Verde da Braskem são os prin- cipais produtos do mercado. Esse mercado de biopolí- meros para embalagem é especializado e concentrado, mas tende a ser mais fragmentado na próxima década. Na área de biopolímeros, os desafios são: superar as limitações nas propriedades, especialmente para uso em embalagem de alimentos, aumentar a disponibilida- de, aumentar a competitividade com polímeros de fonte fóssil de menor custo e resolver questões ambientais: impacto negativo na cadeia de reciclagem de outros materiais, falta de coleta e infraestrutura para compos- tagem. O futuro está nas embalagens fabricadas a partir de resíduos/subprodutos das indústrias de alimentos, bebidas, madeireiras e resíduos agrícolas. ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE NORMAS TÉCNICAS. NBR 15448- 1 : embalagens plásticas degradáveis e/ou de fontes renováveis. Parte 1: terminologia. Rio de Janeiro, 2008. 2 p. ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE NORMAS TÉCNICAS. NBR 15448-2 : embalagens plásticas degradáveis e/ou de fontes renováveis. Parte 2: biodegradação e compostagem - requisitos e métodos de ensaio. Rio de Janeiro, 2008. 10 p. ASTM INTERNATIONAL. ASTM D 5488-94 : standard terminology of environmental labeling of packaging materials and packages. Philadelphia, 1994. Withdrawn 2002. ASTM INTERNATIONAL. ASTM D 6400-12 : standard specification for labeling of plastics designed to be aerobically composted in municipal or industrial facilities. Philadelphia, 2012. 3 p. ASTM INTERNATIONAL. ASTM D 6868-11: standard specification for labeling of end items that incorporate plastics and polymers as coatings or additives with paper and other substrates designed to be aerobically composted in municipal or industrial facilities. Philadelphia, 2011. 3 p. BARNETT, I. The nanotechnology opportunity in food and drinks packaging: new products and benefits that will overcome consumer skepticism and industry pricing concerns. London: Business Insights, 2011a. 84 p. BARNETT, I. The global outlook for biodegradable packaging: key trends and developments driving the global biodegradable packaging market. London: Business Insights, 2011b. 110 p. DAY, B. P. F. Active packaging of food. In: KERRY, J.; BUTLER, P. (Ed.). Smart packaging technologies for fast moving consumer goods. West Sussex: John Wiley & Sons, 2008. Chapter 1, p. 1-18. DUNCAN, T. V. Applications of nanotechnology in food packaging and food safety: barrier materials, antimicrobials and sensors. Journal of Colloid and Interface Science , v. 363. n. 1, p. 1-24, 2011. EUROPEAN COMMITTEE FOR STANDARDIZATION . EN 13432:2000/AC:2005: packaging - requirements for packaging recoverable through composting and biodegradation - test scheme and evaluation criteria for the final acceptance of packaging. Brussels, 2005. EUROPEAN COMMITTEE FOR STANDARDIZATION. EN 14995 : plastics - evaluation of compostability - test scheme and specifications. Brussels, 2006. HAN, J. H. Antimicrobial food packaging. Food Technology , Chicago, v. 54, n. 3, p. 56-65, 2000. HAN, J. H. Antimicrobial food packaging. In: AHVENAINEN, R. (Ed.) Novel food packaging techniques. Boca Raton: CRC, 2003. cap. 4, p. 50-70. HAN, J. H. Antimicrobial packaging systems. In: HAN, Jung (Ed.). Innovations in food packaging . San Diego: Elsevier, 2005. cap. 6, p. 80-107, 2005. HORTON, N. Trends in ethical and sustainable packaging : innovation by product category. London: Business Insights, 2008. 6.5 REFERÊNCIAS Fonte: Divulgação

RkJQdWJsaXNoZXIy MTgxNA==